COVID-19

Informații generale COVID – 19

Este un coronavirus nou, identificat pentru prima oară în decembrie 2019 într-un focar de pneumonie din China (Orasul Wuhan, provincia Hubei), care nu a fost identificat anterior la om. Face parte din familia Coronaviridae, din aceeaşi familie făcând parte şi virusurile care determină Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) și Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și pare să aibă caracteristici epidemiologice similare acestora.

SARS-CoV-2 se transmite la fel ca si celelalte virusuri care produc infecții respiratorii:

 • Pe cale respiratorie, prin picăturile de secreție produse cand persoana infectată strănută sau tușește
 • Prin contactul apropiat cu persoana infectată (atingere, strângere de mâini)
 • Prin atingerea suprafețelor contaminate, după care mâinile neigienizate sunt duse la gură, nas sau ochi.

Odată pătruns în corp, virusul ajunge in partea din spate a pasajelor nazale și se atașează de celulele mucoaselor, se multiplică și ajung la nivelul plămânilor. De aici, se răspândește și la alte țesuturi din organism.

Cele mai frecvente simptome:

 • febră,
 • tuse seacă,
 • oboseală.

Simptome mai puțin frecvente:

 • dureri de cap și dureri musculare,
 • durere în gât,
 • diaree,
 • conjunctivită,
 • dureri de cap,
 • pierderea gustului sau a mirosului,
 • o iritație la nivelul pielii sau o decolorare a degetelor de la mâini sau de la picioare.

Simptome grave:

 • dificultăți de respirație sau dispnee,
 • durere sau presiune toracică,
 • incapacitatea de a vorbi sau de a se mișca.

Pentru a preveni infecția cu COVID-19 trebuie respectate reguli generale de igienă:

 • Spălarea frecventă a mâinilor cu apă caldă de la robinet și săpun, minimum 20 de secunde,
 • Utilizați un dezinfectant pe bază de alcool 70%, dacă nu aveți acces la apă și săpun,
 • Când tușiți sau strănutați acoperiți-vă gura cu o batistă de hârtie pe care trebuie să o aruncați cât mai repede, urmând ca apoi să vă spălați pe mâini. În cazul în care nu aveți la îndemână o batistă, puteți strănuta/tuși în plica cotului,
 • În cazul în care sunteți bolnav, evitați contactul cu persoane vulnerabile: vârstnici, imunodeprimați, persoane cu boli cronice. Evitați vizitele la pacienții spitalizați, persoane aflate în aziluri de bătrâni sau la prieteni,
 • Evitați contactul direct pentru salut, cum ar fi strângerea mâinii sau îmbrățișarea,
 • Evitați contactul cu persoanele cu suspiciune de infecții respiratorii,
 • Evitați atingerea cu mâna a ochilor, nasului sau gurii,
 • Nu luați medicamente (antivirale, antibiotice) fără recomandarea medicului,
 • Curățați suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool 70%,
 • Produsele “MADE IN CHINA” sau coletele din China nu sunt periculoase,
 • Evitarea aglomerației și a spațiilor închise (de ex. mall-uri, supermaket-uri),
 • Menținerea distanței de cel puțin 1 m față de alte persoane,
 • Spălarea și prepararea termică corespunzătoare a alimentelor.

Testul RT PCR – Acest test este considerat standardul pentru COVID-19, fiind cel mai sigur.

Virusul este detectat:

 • chiar dacă nu este prezent în cantități mari în organism,
 • şi la pacienţii care nu prezintă simptome.

Rezultatul este, de obicei, disponibil în 24-48 de ore. Are rezultate relevante la orice moment al bolii: de la contact, cât și în perioada de evoluție, cu sau fără simptome.

Testele rapide bazate pe detecția de antigen sunt recomandate pentru:

 • Contacți direcți ai cazurilor confirmate
 • Persoane instituționalizate asimptomatice
 • Persoane care au semne sau simptome ale infecţiei COVID-19

Rezultatul este obținut între 15 și 30 de minute.

Testele de anticorpi sau testele serologice determină dacă sistemul imunitar al unui pacient a produs anticorpi pentru a se proteja de virus. Rezultatul poate fi aflat și în aceeași zi. Testarea anticorpilor poate indica dacă o persoană a fost infectată cu COVID-19.

 • Înainte a pune masca, curățați mâinile cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun.
 • Acoperiți gura și nasul cu masca și asigurați-vă că nu sunt spații goale între față și mască
 • Nu atingeți masca în timpul purtării. Dacă puneți mâna pe ea, curățați-vă mâinile cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun.
 • Înlocuiți masca cu una nouă imediat ce se umezește. Nu refolosiți măștile de unică folosință.

Scoateți masca astfel: apucați-o pe benzile elastice (nu atingeți partea din față a măștii); aruncați-o imediat la un coș cu capac, apoi curățați-vă mâinile cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun.

Vaccinarea anti COVID-19

Deși măsurile de prevenție, precum distanțarea socială, igiena mâinilor și purtarea măștii, ne protejează intr-o oarecare măsură de infecția COVID-19, acestea nu sunt suficiente. Vaccinarea este cea mai sigură și mai rapidă cale de a ne proteja. Niciun virus nu a fost eliminat vreodată prin inducerea imunității naturale intr-un procent mare din populație. Numai imunizarea populației indusă de vaccinare poate elimina virusurile, așa cum s-a demonstrat până acum prin eliminarea virusului variolei și a doua dintre cele trei tipuri diferite de poliovirus.

Virusul SARS-CoV-2 prezintă la suprafață proteine pe care le folosește pentru a intra in celulele umane. Aceste așa-numite proteine spike sunt o țintă tentantă pentru potențialele vaccinuri și tratamente.

Vaccinurile bazate pe tehnica ARN mesager se folosesc de instrucțiunile genetice ale virusului pentru construirea proteinei spike. ARN mesager este un material genetic pe care celulele noastre il citesc pentru a produce proteine. Molecula – numită pe scurt ARNm – este fragila si ar fi distrusă de enzimele noastre naturale daca ar fi injectata direct in organism. Pentru a putea pătrunde în celule, ARNm este infășurat în bule uleioase din nanoparticule lipidice.

Când unei persoane i se administrează vaccinul, unele dintre celulele sale vor citi instructiunile ARNm și vor produce temporar proteine spike. Sistemul imunitar al persoanei va recunoaște apoi aceaste proteine ca fiind intruși și va produce anticorpi, activând celulele T (globulele albe din sânge) pentru a le ataca si distruge. Dacă, ulterior, persoana intra in contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul său imunitar il va recunoaște și va fi gata sa apere organismul împotriva acestuia.

ARN-ul mesager conținut de vaccin se elimină din celule prin aceleași mecanisme prin care sunt degradate/eliminate și moleculele de ARN mesager proprii acestora. În orice moment, o celulă a organismului poate conține câteva mii de specii de ARN mesager care codifică pentru diferite proteine de care aceasta are nevoie pentru a funcționa. In funcție de diferiți factori, un ARN mesager este degradat, în medie, într-un interval de câteva ore până la maxim câteva zile de la sinteza.

Pot exista diverse afecțiuni, tratamente sau particularități individuale ale sistemului imun care să influențeze capacitatea de a dezvolta anticorpi postvaccinal. Totuși, răspunsul imun nu poate fi estimat doar pe baza titrului de anticorpi dezvoltat postvaccinal.
De asemenea, e important de mentionat ca testele de depistare a anticorpilor de tip IgG sunt diferite, acestea putand fi facute atat pentru identificarea anticorpilor anti-proteina Spike, cat si pentru anticorpi anti-NC (Nucleocapsida), care sunt identificabili numai dupa infectie.

Nu s-a stabilit până la acest moment care este titrul de anticorpi care conferă protecție împotriva bolii. Din acest motiv, nu este recomandat ca titrul de anticorpi să reprezinte un factor determinant în stabilirea indicatiei de vaccinare și a momentului vaccinării.
De asemenea in studiile clinice nu a fost criteriu de excludere un anumit interval de timp după boală, ci chiar a fost încurajatã înrolarea persoanelor recent trecute prin boală pentru a putea observa eventualele efecte adverse. Nu s-a observat o frecvență mai mare a reacțiilor adverse în rândul acestora comparativ cu restul voluntarilor. Prin urmare orice persoană care dorește să se vaccineze este recomandat sa o facă, indiferent cât timp s-a scurs de la diagnosticarea infecției cu COVID-19, atâta timp cât este asimptomatică la momentul vaccinării și nu se afla în izolare, cu atat mai mult cu cat vor fi trecut cateva luni de la infectie.

Datele preliminare din studiul din UK arată că vaccinul AstraZeneca are o eficacitate de 74.6% (IC 95: 41.6%, 88.9% ) împotriva tulpinii B.1.1.7 (varianta inițial identificata in UK) similară cu cea calculată pentru alte tulpini circulante in UE – 84.1% (IC 95: 70.7%, 91.4%). B.1.1.7 este și varianta virală raportată ca fiind mai transmisibilă și identificată deja în multe alte țări (inclusiv România).

Eficacitatea impotriva infectiei simptomatice si impotriva spitalizarilor in urma infectiei cu vriante B.1.617.2 ( “tulpina Indiana”) este > 90% dupa vaccinarea cu regim complet.
Eficacitatea dupa doza 1 atat pentru Vaxzevria ( AstraZeneca), cat si pentru Comirnaty ( BioNTech/ Pfizer) impotriva infectiei cu B.1.617.2 este de 33%, comparativ cu 50% impotriva B.1.1.7 ( “tulpina Britania).

Toate cele 4 vaccinuri disponibile sunt eficiente împotriva tulpinilor dominante în momentul de față în Europa și în România. Datele directe de eficacitate pe tulpina B.1.135 (Africa de Sud) existente doar pentru vaccinul Johnson & Johnson, arată o scădere a protecției față de această tulpină (64%, față de 72% pentru tulpina inițial cunoscută ), dar protecția împotriva formelor severe de boala rămâne foarte ridicată (>81%). Pentru celelalte vaccinuri, rezultate indirecte (de laborator) arată că deși există o scădere a activității neutralizante împotriva tulpinii din Africa de Sud a anticorpilor din serul persoanelor vaccinate, aceasta este încă recunoscută și neutralizată.

Anticorpii neutralizanți au cu siguranță un rol foarte important în protecția împotriva COVID-19, dar nu sunt singurul mecanism imun declanșat de vaccinare (răspunsul celular și celulele de memorie au și ele un rol foarte important). Scăderea titrului de anticorpi după vaccinare sau infecție este un proces normal. Odată ce organismul nu mai are de luptat cu virusul, nu mai are nevoie de cantități atât de mari de anticorpi. În momentul în care virusul este reîntâlnit, organismul răspunde foarte rapid crescând cantitatea de anticorpi serici și numărul de celule specifice necesare eliminării rapide a infecției.

Pentru vaccinurile Moderna și BioNTech/Pfizer frecvența reacțiilor adverse crește într-adevăr la administrarea dozei de rapel în comparație cu prima doză.

Pentru vaccinul Vaxzevria produs de AstraZeneca, reacțiile adverse sunt mai rare și mai puțin intense la administrarea dozei de rapel în comparație cu prima doză.

Vaccinul dezvoltat de compania Johnson & Johnson denumit COVID-19 Vaccine Janssen are regim de administrare monodoza.

Trebuie menționat că pentru toate cele 4 vaccinuri, marea majoritate a reacțiilor adverse sunt minore si de scurta durată (1-3 zile).

Este încurajată raportarea reacțiilor adverse de către pacienți sau profesionisți din sănătate pe: https://covid19.anm.ro/

Situația la nivel global

Situația la nivel global, actualizată zilnic

Zonele afectate sunt actualizate pe site-ul www.cnscbt.ro la secțiunea “informatii pentru personalul medico-sanitar: http://www.cnscbt.ro/index.php/info-medical

Surse:

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support